7 tipů, jak začít s ESG reportingem ve vaší firmě

Blog

7 tipů, jak začít s ESG reportingem ve vaší firmě

S rostoucím tlakem na udržitelnost a zelenou transformaci ekonomiky se nefinanční ESG reporting stává důležitým aspektem firemní odpovědnosti a pro některé společnosti i legislativní povinností, zejména v kontextu nových evropských standardů ESRS (European Sustainability Reporting Standards). Tyto standardy kladou vysoké nároky na přesnost reportovaných informací, což pro firmy znamená nutnost přípravy a strategického přístupu. Pro mnohé firmy je tak začátek nefinančního reportování výzvou. Tento článek nabízí sedm praktických tipů, které vám pomohou na této cestě. 

1. Zmapujte právní požadavky a povinnosti vaší firmy

Prvním krokem je zmapování právních požadavků a povinností, které se na vaši firmu dle ESRS standardů vztahují. Tyto standardy jsou součástí širšího rámce směrnice CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), která zavazuje velké společnosti k povinnému ESG reportingu. Je klíčové zjistit, zda se na vaši firmu povinnosti vztahují, v jakém rozsahu a v jakém termínu.

2. Definujte materiální témata podle ESRS

Podle ESRS je nutné stanovit, která témata jsou pro vaši firmu materiální. K tomuto kroku se přistupuje z pohledu dvojí materiality. Ta zahrnuje nejen dopady firmy na životní prostředí a společnost, ale také finanční rizika a příležitosti dopadající z okolí na firmu. Proces definice materiálních témat by měl zahrnovat analýzu dopadů, rizik a příležitostí v rámci celého hodnotového řetězce. K procesu posouzení materiality může být velmi užitečný průvodní dokument vydaný Evropskou poradní skupinou pro účetní výkaznictví (EFRAG), který poskytuje návod, jak určit významnost jednotlivých témat.

3. Vypracujte si ESG strategii

Pokud máte určená materiální témata, doporučujeme nejprve vypracovat firemní  ESG strategii. Ta integruje aktivity, které firma v udržitelnosti dělá do přehledného dokumentu. Součástí strategie je stanovení politik, akčních kroků a cílů. ESG strategie je dlouhodobý dokument, který definuje, jak firma hodlá přistupovat k udržitelnosti a poskytuje rámec pro budoucí reporting. Zatímco ESG strategie určuje směr firmy v udržitelnosti, v ESG reportu komunikuje firma naplňování své strategie a dosahování stanovených cílů.

4. Vytvořte interní kapacity pro ESG reporting

Pro úspěšný ESG reporting podle ESRS je klíčové mít odborné znalosti a interní kapacity. Může být vhodné na začátek najmout ESG specialisty, vyškolit zaměstnance, nebo použít nástroje pro spolehlivý sběr a analýzu dat. 

5. Zajistěte kvalitní zdroje dat

Standardy kladou velký důraz na přesnost a konzistenci dat. Identifikujte všechny potřebné zdroje dat, které vám umožní pokrýt požadované ukazatele. To může zahrnovat údaje o emisích, spotřebě zdrojů, pracovních podmínkách, diverzitě a dalších relevantních oblastech. Je také důležité implementovat procesy, které zajistí kvalitu dat a usnadní jejich sběr. 

6. Sestavte ESG report

Jakmile máte k dispozici všechna data, je čas sestavit ESG report, který bude v souladu s ESRS požadavky. Finální report bude auditovatelný a bude se přikládat k účetní závěrce.

7. Zaveďte mechanismy pro průběžné sledování a aktualizaci

Nefinanční reporting není jednorázový proces, vyžaduje průběžné sledování, aktualizaci a zlepšování. Zaveďte mechanismy pro pravidelné sledování pokroku a aktualizaci vaší ESG strategie a reportingu. Tento kontinuální proces zajistí, že vaše firma bude stále v souladu s měnícími se standardy a legislativou.

Se všemi těmito kroky vám může pomoci CIRAA. Díky našim zkušenostem a odbornosti v oblasti ESG a udržitelného reportingu vám pomůžeme zorientovat se v legislativních požadavcích, definovat materiální témata, vytvořit efektivní strategii a zajistit kvalitní a přesná data pro váš ESG report. Neztrácejte čas – obraťte se na nás a společně zvládneme i ty nejnáročnější výzvy!