77 % zaměstnanců tvrdí, že pravidelná interní komunikace ESG strategie a jejích cílů zvyšuje důvěru v organizaci a její vedení

Blog

77 % zaměstnanců tvrdí, že pravidelná interní komunikace ESG strategie a jejích cílů zvyšuje důvěru v organizaci a její vedení

Efektivní komunikace, jak interní, tak externí, hraje zásadní roli v úspěchu ESG strategie firem. Podle výzkumu až 77 % zaměstnanců uvádí, že pravidelné sdílení ESG cílů zvyšuje jejich důvěru ve vedení společnosti (zdroj: Deloitte, 2022). Aby firmy úspěšně implementovaly udržitelné postupy, nestačí jen jasná strategie – klíčová je důsledná komunikace jak mezi odděleními, tak směrem k externím stakeholderům. Transparentní komunikace směrem k zákazníkům, investorům a veřejnosti posiluje reputaci firmy jako odpovědného podnikatele. Jak tedy firmy mohou pomocí správné komunikace posílit svou ESG strategii a zajistit, aby všichni chápali a podporovali udržitelné cíle?

Udržitelnost se stává klíčovým faktorem pro firmy, které chtějí uspět v dnešním dynamickém obchodním prostředí. K efektivnímu zavedení principů environmentální i sociální udržitelnosti do podniků však nestačí pouze strategie a cíle, ale je nezbytná také promyšlená a účinná interní komunikace a vzdělávání zaměstnanců.  Až 90 % firem, které nedokázaly efektivně komunikovat své udržitelné cíle interně, čelily nižší úrovni zapojení zaměstnanců a nižší úspěšnosti v dosahování těchto cílů, tvrdí to výzkum Corporate Communications Journal (2023). Jak tedy na efektivní interní komunikaci udržitelnosti? Klíčem k úspěchu je propojování oddělení a vzájemná spolupráce obchodu, nákupčích, marketingu a dalších oddělení. 

Informovanost obchodníků a nákupčích: klíč k udržitelným dodavatelským řetězcům

Hodnotové řetězce přibývají na váze. Firmám už nestačí pouze monitorovat aktivity uvnitř, kvůli ESG reportingu potřebují také vědět od koho nakupují suroviny, energii, kancelářské potřeby či jiné vstupy. Za posledních 5 let tak až 52 % firem zvýšilo požadavky na své dodavatele v oblasti udržitelnosti (zdroj: McKinsey, 2020).  “Interní komunikace v tomto případě hraje zásadní roli při zajištění, že nákupčí a obchodníci, kteří se věnují vztahům s dodavateli, chápou a respektují kritéria pro výběr dodavatelů. Musí znát vaše firemní dodavatelské kodexy, standardy kvality i požadavky na kritéria udržitelnosti. Je také důležité jim vysvětlit celou problematiku v souvislostech. Jedině tak mohou pochopit, kam tímto firma směřuje a proč je to pro ni důležité,” říká Dagmar Millerová Prášková, manažerka vzdělávání v CIRA Advisory. 

Budování firemní kultury zaměřené na udržitelnost

Firemní kultura  je dnes klíčovým faktorem, který ovlivňuje motivaci zaměstnanců a jejich pracovní spokojenost. Pokud má vaše firma mezi svými hodnotami udržitelnost, byla by škoda ji v rámci interní komunikace opomíjet. Vytvořte komunikační platformu, kde budete sdílet svou strategii v oblasti udržitelného rozvoje firmy a kde se budou moci zapojit i vaši

zaměstnanci. Zároveň nezapomínejte, že udržitelnost je neustálý proces, nikoli něco, co lze dokončit, je tedy důležité komunikovat i drobná zlepšení, aby se podpořila motivace. 80 % zaměstnanců říká, že by se cítili více zapojeni do aktivit v oblasti udržitelnosti, pokud by měli možnost přispět svými nápady a názory (zdroj: Deloitte, 2022).Nebojte se oslovit zaměstnance všude tam, kde se nacházejí. V relax zónách, zasedacích místnostech, u kávovaru či lednice…Příkladem může být sídlo společnosti Campbell Soup, kde uvidíte sdělení o udržitelnosti na chodbách, ve firemní kantýně a ano, i na toaletách s připomínkami, jak omezit používání vody, šetřit energií a minimalizovat odpad. Neomezujte komunikaci na jedno setkání,které posléze upadne v zapomnění. Pokračujte v nenásilném oslovování zaměstnanců během celého pracovního dne,” dodává Dagmar Millerová Prášková.

Pilíř „S“ v ESG: Vztah k zaměstnancům a možnosti vzdělávání

Sociální pilíř ESG klade důraz na vztahy se zaměstnanci a jejich vzdělávání, zejména v oblasti udržitelnosti, která se často opomíjí. To pak může vést k tomu, že se zaměstnanci cítí odtrženi od firemní vize a obtížněji se zapojují do udržitelných aktivit. Firmám, které usilují o udržitelnou strategii, proto doporučujeme pravidelně své zaměstnance vzdělávat a informovat je o nových trendech. Pokud budou zaměstnanci rozumět udržitelnosti i jejím dopadům na podnikání, snáze přijmou změny a budou schopni efektivněji přispívat k rozvoji nových řešení. To může zároveň zvýšit jejich motivaci stát se iniciátory těchto změn. Ke sdílení informací můžete využít nejen externí workshopy a školení, ale i pravidelné interní edukační newslettery, články na intranetu, interní podcasty a podobně. Zkuste zároveň vytvořit interaktivní prostor pro sdílení nápadů a zpětné vazby. Firmy, které investují do interních vzdělávacích programů zaměřených na udržitelnost, nejen že posilují loajalitu zaměstnanců, ale také zvyšují jejich produktivitu a angažovanost.

Externí komunikace jako součást udržitelné strategie

Ačkoli je interní komunikace základem úspěšné implementace udržitelnosti, externí komunikace je neméně důležitá. Kromě toho, že firma musí jasně a transparentně informovat zaměstnance o svých udržitelných aktivitách, musí také komunikovat své úspěchy a závazky vůči externím stakeholderům, jako jsou zákazníci, investoři, média a širší veřejnost.

Externí komunikace podporuje reputaci firmy jako odpovědného podnikatele a pomáhá získávat podporu pro dlouhodobé udržitelné strategie. Pravidelné zprávy a aktualizace o dosažených cílech v oblasti udržitelnosti, veřejné závazky k snižování emisí nebo transparentnost v dodavatelských vztazích jsou jen některé z příkladů toho, jak může externí komunikace posilovat důvěru v závazky firmy vůči udržitelnosti. V tomto směru je třeba nezapomínat na koordinaci HR a PR, aby byla všechna sdělení (interní i externí) konzistentní. Je důležité udržovat pocit důvěry, jasnosti a transparentnosti. Zároveň je třeba mít na zřeteli greenwashing a vyhnout se jakékoliv jeho formě

Interní komunikace je základem úspěchu

Je jasné, že bez efektivní komunikace se firmám nemusí podařit naplnit své ambice v oblasti ESG. Interní komunikace je klíčovým nástrojem pro úspěšnou aplikaci principů udržitelnosti v moderních firmách. Od zajištění informovanosti obchodníků a nákupčích o kritériích udržitelných dodavatelských řetězců, přes budování firemní kultury zaměřené na ESG hodnoty, až po podporu vzdělávání zaměstnanců v oblasti udržitelnosti. Společně s efektivní externí komunikací tvoří interní komunikace základ, na kterém mohou firmy stavět svou dlouhodobou udržitelnou strategii a získávat důvěru všech zainteresovaných stran. 

Pozvánka na Cirkulární akademii

Chcete se dozvědět více o tom jak interní komunikace pomáhá v dosahování ESG cílů? Zveme vás na třetí blok Cirkulární akademie „Co přináší cirkulární ekonomika ve službách“, kde získáte praktické tipy a inspiraci pro udržitelné fungování firmy včetně interní a externí komunikace. Více informací naleznete zde.