ANALÝZA UDRŽITELNOSTI ZAMĚŘENÁ NA KANCELÁŘSKOU BUDOVU ÚMČ PRAHA 10

Reference

ANALÝZA UDRŽITELNOSTI ZAMĚŘENÁ  NA KANCELÁŘSKOU  BUDOVU ÚMČ PRAHA 10

ÚŘAD MĚSTSKÉ ČÁSTI PRAHA 10

Rozsah projektu: ANALÝZA UDRŽITELNOSTI ZAMĚŘENÁ NA KANCELÁŘSKOU BUDOVU ÚMČ PRAHA 10

Městská část Praha 10

Rozloha: 18,52 km²
Počet obyvatel: Ke konci roku 2021 žilo v Praze 10 přibližně 112 000 obyvatel
Hustota zalidnění: Zhruba 6 000 obyvatel na km² (třetí nejlidnatější v rámci hlavního města)
Mateřské školy: 28
Základní školy: 13
Zeleň a parky: 350 hektarů zahrnující Havlíčkovy sady a Malešický park
Rozpočet: V roce 2023 byl schválen rozpočet 1,5 miliardy Kč

ÚMČ Praha 10 je místní samosprávný orgán, který se stará o správu a rozvoj této městské části. Pod městskou část Praha 10 aktuálně spadá několik významných čtvrtí, jako jsou Vršovice, Strašnice, Malešice, Záběhlice, část Vinohrad a část Michle. Působnost ÚMČ zahrnuje širokou škálu oblastí od územního plánování a výstavby přes veřejnou bezpečnost a sociální služby až po kulturu a vzdělávání. Hlavním cílem úřadu je zajištění kvalitního života pro všechny obyvatele Prahy 10.

DOSAVADNÍ AKTIVITY ÚMČ Z POHLEDU UDRŽITELNOSTI

Úřad městské části Praha 10 se již teď zasazuje o udržitelný provoz. Prostřednictvím Strategického plánu udržitelného rozvoje 2020-2030 zavedl mnohá opatření zahrnující aktivity ve všech třech pilířích ESG. Uveďme například třídění odpadu včetně bioodpadu, zajištění dostatečného osvětlení a připravující se přechod na LED osvětlení, vyhýbání se nákupu balené vody, podpora opravy a opětovného využívání elektroniky a nábytku, zavedení benefitního systému pro zaměstnance, podpora veřejné dopravy a cyklistiky mezi zaměstnanci, zavedení etického kodexu a implementace protikorupčních strategií. 

ZADÁNÍ PROJEKTU PRO CIRAA

S cílem posunout své udržitelné úsilí dále si nás Praha 10 pozvala k posouzení provozních aspektů svých kanceláří z pohledu udržitelnosti a cirkulární ekonomiky. Na základě naší počáteční návštěvy a diskusí se zaměstnanci úřadu byly identifikovány klíčové oblasti spolupráce zaměřené na strategii cirkulární ekonomiky, veřejné zadávání zakázek, vzdělávání zaměstnanců a pracovní prostředí.

PRŮBĚH SPOLUPRÁCE

Na základě hloubkových rozhovorů a poskytnutých dat, CIRAA připravila analýzu současného stavu administrativní budovy z pohledu cirkulární ekonomiky a udržitelnosti metodikou Quick check. Následně jsme navrhli strategii a sérii doporučení pro zlepšení v každé z klíčových oblastí. Mezi hlavními výzvami bylo definováno snižování spotřeby zdrojů, kde jsme se zaměřili zejména na provoz budovy a návrh opatření, která povedou k efektivnímu hospodaření a snížení nákladů. Analýza například ukázala, že  spotřeba papíru v úřadu dosahuje několika milionů stránek ročně. Na základě tohoto konkrétního zjištění byla navržena opatření vedoucí k digitalizaci procesů a snížení spotřeby papíru. 

VÝSLEDKY SPOLUPRÁCE

Výsledkem spolupráce byla série doporučení a akční plán konkrétních aktivit, které by měly vést ke zlepšení fungování úřadu v následujících oblastech:

Prostřednictvím realizace těchto návrhů se ÚMČ Praha 10 chystá posílit své závazky v oblasti udržitelnosti a vytvořit prospěšný a efektivní systém místní správy pro své obyvatele.

PROČ TUTO SPOLUPRÁCI VNÍMÁME JAKO DŮLEŽITOU? 

Udržitelný rozvoj je nezbytná součást budoucnosti a cirkulární ekonomika v něm bude hrát významnou roli. Věříme, že právě veřejná správa může být příkladem a přispět k vytváření udržitelnějšího prostředí pro všechny. 

ZPĚTNÁ VAZBA OD KLIENTA

“Skvělá spolupráce, nejvíce oceňujeme flexibilitu, proaktivní přístup a bezproblémovou komunikaci od začátku spolupráce – definování zadání a plánování dalšího postupu, až po předání zpracované analýzy. Jakožto radnice městské části čerstvě sídlící v nově pronajaté budově jsme měli potíže získat všechny potřebná data, ale i přesto CIRAA zadaný úkol zvládla výborně zpracovat a poskytnout nám doporučení k udržitelnějšímu provozu nejen radnice jako takové, ale i akcí, které jako městská část pořádáme.
Překvapením pro nás bylo množství tisku – za loňský rok se na radnici vytisklo přes dva miliony stránek – což je určitě číslo, které se budeme i skrz větší digitalizaci úřadu snažit snížit. Zároveň je příjemným zjištěním, že mnohá z opatření směřující k udržitelnosti provozu jsou navíc i ekonomicky výhodná.”

Bc. Milan Válek
koordinátor místní Agendy 21 a Programu Zdravé město
Oddělení strategického rozvoje a participace
Kancelář tajemnice